Google

MyWeb-ről
A MyWeb pont használatával egyszerűen létrehozhatja és karbantarthatja saját weboldalát.

Webfelület címének létrehozása
A weboldal létrehozásának első lépéseként meg kell adnia annak elérhetőségi címét (a weboldalt ezen a címen találják meg a látogatók). Ehhez lépjen az Új site pontba. Itt írja be a mezőbe az oldal címének előtagját, pl.: istvan, ekkor az Ön weboldalának címe istvan.netcity.hu lesz. Ügyeljen, hogy a névben ne legyenek ékezetes karakterek, szóköz és olyan speciális karakterek, mint pl.: idézőjel, stb.

Az így létrehozott oldal adminisztrátori felületét a fenti sorban a nevére kattintással érheti el. Az oldalt átlagos esetben néhány percen belül már elérheti, tehát ha valamilyen tartalmat, menüt már felvett az oldalhoz, azt már láthatja. Egyes esetekben azonban (pl.: ha Ön az internetet proxy közbeiktatásával éri el) az oldalt csak jóval később láthatja. Az oldal létrejöttét ú.n. pingetéssel ellenőrizheti. Ehhez (Microsoft Windows használata esetén) a Start menü/Programok/MS-DOS parancssorban írja be a következőt: ping ???.netcity.hu (természetesen az ??? helyére az Ön által létrehozott címet írja). Amennyiben a pingetés eredményeként nincs elveszett csomag (0% veszteség), az oldal létrehozása sikeres volt.

Menüpontok készítése
Az így létrehozott oldalon menük létrehozásához a Menük pontot használhatja. Az oldalon kétszintű menü létrehozására van lehetőség, azaz a főmenü pontjai alá egy almenüszintet készíthet. Az Új pont mellett található mezőbe írja be a létrehozni kívánt menü nevét, és kattintson a Felvesz gombra. Almenü létrehozásához a kívánt menüpont nevére kattintva léphet a főmenü megfelelő pontjába, és itt készíthet menüpontokat.

A menü létrehozásakor annak neve mellet egy mezőt talál, ami alapértelmezésben ki van jelölve. Amennyiben a mezőt kikapcsolja, a menü nem fog megjelenni az oldalon, hanem ú.n. rejtett menü lesz. A rejtett menüt aktívvá, az aktívat rejtetté teheti később is.

Amennyiben weboldalának beállításai között (Beállítások pont) többnyelvű működést adott meg, a menüpontok felvételekor külön megadhatja a különböző nyelvi mutációk címét illetve megjelenített/rejtett állapotát.

A menü felvételekor szabályozhatja azt is, hogy az milyen menütípus legyen. Ezekről a menütípusokról később olvashat részletesen. Ezt a beállítást később bármikor módosíthatja.

Menük tulajdonságai
Amennyiben létrehozta a kívánt menüket, azok nevére (rejtett menü esetén a név előtt található nyílra) kattintva léphet be azokba.

Itt először a menü típusát szabályozhatja egy listából választva. Ezek a típusok a menüpont által megjelenített tartalmakat befolyásolják.
A menük lehetséges típusai:
-HTML: ez az alapértelmezett menütípus, itt a menüpont tartalma a menü alá van közvetlenül szerkesztve, máshol az nem jelenik meg.
-Publikáció fajták: a létrehozott publikációkategóriákhoz rendelhet menüpontokat. A publikációk több helyen is megjeleníthető tartalmak, melyek kategóriákba rendezhetőek tetszőleges rend szerint. A publikációk használatával az oldalon naponta frissítve készíthet híreket, friss információkat.

Ezt követően találja azt a pontot, ahol a menüpontot áthelyezheti az oldal menüszerkezetében tetszőlegesen bárhova. Ehhez válasszon a legördülő menüben található listából. A módosításhoz a Státuszt módosít gombot használja. A menüt ugyanitt törölheti. A következő sorban választhatja ki az engedéyezett nyelvi mutációkat a menühöz. Ha belép a megfelelő nyelvi verzióba módosíthatja a menü nevét az adott nyelven.

Tartalom létrehozása (HTML menü)
A HTML típusű menük és almenü tartalmát közvetlenül a menüpont alatt adhtaja meg és itt módosíthatja. Ehhez lépjen a kívánt menübe. Ellenőrizze, hogy a menü típusa HTML-e (menü tulajdonságai). A tartalom felvitelében egy ú.n. CMS rendszer segíti Önt. Ezzel a rendszerrel egy szövegszerkesztő programhoz hasonló módon készíthet tartalmat. A szerkesztőrendszer teljes értékű használatához használja a Microsoft Internet Explorer 5.5 vagy újabb vagy a Mozilla Firefox (letölthető a http://www.mozilla.org/products/firefox/ címről) böngészőt. Egyéb böngészőkben a tartalom feltöltéséhez a HTML nyelv ismeret szükséges, mivel a rendszer ekkor a tartalommenedzselő eszközöket nem tölti be. A speciális tulajdonságok, a gyorsaság és megbízhatóság miatt mi a FIrefox használatát javasoljuk.

A tartalom módosításaihoz és formázásához használja a tartalommező felett található ikonokat. A szövegmódosító ikonok használatához jelölje ki a kívánt szövegrészt, és kattintson az ikonra.

Képek beillesztéséhez, linkek, táblázatok készítéséhez az ikonok között talál megfelelő eszközöket.

Publikációk készítése, kezelése
A publikációk használatával lehetősége nyílik akár naponta friss tartalommal megújítani weboldalát, különböző szempontok alapján csoportosítani a felvett híranyagokat, azokat archiválni, újrarendszerezni, stb.

A publikációk létrehozásának és megjelenítésének módja a következő:
-hozzon létre legalább egy publikáció kategóriát, a publikációk ugyanis csak kategóriá(k)ba rendezve kezelhetők a rendszerben.
-a kívánt kategóriába lépve hozza létre a publikáció(ka)t és készítse el tartalmukat a HTML menük tartalmához hasonlóan
-a menürendszerben egy vagy több menühöz vagy almenühöz rendelje hozzá a publikációkategóriát

A publikációkat tetszőlegesen akár több kategóriához is hozzárendelheti, így azok igény esetén több témakörnél is megjeleníthetők. A publikációk használatánál lehetőség van ú.n. előzetes készítésére. Ezzel (amennyiben a kategóriánál engedélyezi) megoldhatja, hogy az oldalon az adott témánál csak a publikációk címe és rövid előzetese jelenjen meg, és a részletes tartalom megtekintéséhez a látogatónak egy tovább gombra kell kattintania. Ilyen rendszerrel a hírportálokon találkozhat.

Publikáció kategória létrehozásához a Publikációk/Új kategória pontot használja. Tanácsos olyan nevet adnia a kategóriának, amely a tartalomra, témára egyértelműen utal. Itt megengedett az ékezetes karakterek, szóközök használata is. A kategória elkészítése után lépjen a kategóriába, itt a Publikáció szerkesztés pontban vehet fel a kategóriához csatolt publikációt.

A publikáció címének megadása után (több nyelvi mutációban is, megfelelő beállítás esetén) az Új publikációt felvesz gombbal. A felvett publikációt megnyitva szabályozhatja annak beállításait, állapotát és tartalmát.

A publikáció státusza a következő lehet:
-Szerkesztés alatt - ezek a publikációk módosítása altt vann, az oldalon nem láthatók
-Látható - az aktív publikációk státusza
-Archív - az oldalon nem látható, csak az archív gombra kattintva hozzáférhetőek
-Törölt - a publikációk nem törölhetők, csak a törölt mappába kerülnek be, ezt követően nem láthatók az oldalon.

A publikációk státusza bármikor megváltoztatható, így akár a törölt anyagot is visszahelyezheti aktív állapotba.

A publikációhoz készíthet előzetest, ennek megjelenítéséhez az előzetes megjelenjen pontnak aktívnak kell lennie.

Megadhatja a publikálás dátumát is, ez alapértelmezett esetben a létrehozás dátuma, de tetszőlegesen megváltoztatható.

A publikációk létrehozása után rendelje a megfelelő menüponthoz a kívánt publikáció kategóriát, így az ehhez a kategóriához kapcsolt publikációk mind megjelennek a menüpontban, valamint ugyaninnen lesznek elérhetőek az archív állapotú publikációk.

A publikáció kategóriák beállításainál szabályozhatja, hogy a publikációknál létrehozott előzetesek megjelenjenek-e. Ha kikapcsolja ezt az opciót, a publikációk előzetesei nem jelennek meg.

Oldal beállításai
Az oldal beállításainál szabályozhatja, hogy milyen nyelveken kíván tartalmat készíteni az oldalhoz. Megadhat az oldal fejlécéhez szöveget vagy csatolhat (amennyiben ismeri a HTML nyelvet) képet is a fejléchez. Igény esetén szabályozhatja az oldal alapvető stíluselemeit is, ezek módosítása azonban szakértelmet kíván.

Az oldal megjelenési formáját szabályozhatja az előregyártott stílusok, skinek használatával. Válassza ki az Önnek tetsző formát a listából (a képlistában előnézetre is lehetősége van) és az oldala külseje máris megváltozik. Amennyiben járatos a webszerkesztésben saját tartalmat is feltölthet, ekkor azonban a rendszer nyújtotta előnyöket, mint pl.: a szerkesztőségi rendszer nem használhatja.

Web file-ok
A web file-ok pontban mappákba rendezve tölthet fel file-okat, azokat linkek segítségével akár elérhetővé is teheti.

Statisztikák
Az oldal látogatottságáról részletes statisztikákat talál a statisztika pont alatt.

Powered by NetOffice  w3c_html40  w3c_css20